
Warsztaty Kombucha - tajemnice, fakty i mity w Bibliotece Ferment
Na warsztatach dowiesz się wszystkiego, co warto wiedzieć o kombuchy. Skąd się wzięła, jak działa i dlaczego zyskuje coraz większą popularność? Podczas naszych warsztatów odkryjemy wszystkie sekrety tego niezwykłego napoju.
Porozmawiamy o jej fascynującej historii, zajrzymy do składu kombuchy, by zrozumieć, jak działa "grzybek herbaciany" (SCOBY) oraz jaki wpływ mają poszczególne składniki na nasze zdrowie. Rozwiejemy popularne mity i potwierdzimy fakty naukowe, dotyczące działania prozdrowotnego napoju – m.in. wpływu na układ trawienny.
Omówimy także etymologię nazwy „kombucha” oraz szczegółowo prześledzimy proces fermentacji – krok po kroku. Dowiesz się, jak samodzielnie przygotować kombuchę w domu: od wyboru odpowiedniej herbaty, przez pielęgnację SCOBY, aż po aromatyzację i butelkowanie.
Spotkaniu towarzyszyć będzie degustacja różnych wariantów smakowych kombuchy, które pozwolą Ci lepiej zrozumieć jej złożony charakter i bogaty profil smakowy.
Niezależnie od tego, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z kombuchą, czy już ją fermentujesz w domu – te warsztaty dostarczą Ci praktycznej wiedzy, inspiracji i solidnej dawki fermentacyjnego entuzjazmu!
Warszaty poprowadzi Laura Mochalska (instagram: kwiaty i herbaty)
Obowiązują zapisy: przez messengera biblioteki lub mailowo (filia_35@biblioteka.lodz.pl)
Prosimy o zapoznanie się z Regulaminem wydarzeń otwartych w BMwŁ https://shorturl.at/klDE3